VOORBEREIDING
FASE

Gebruik deze 5 dagen om de vaste voeding langzaam af te bouwen


De fysieke en mentale voorbereiding gebeurt 5 dagen voor de detoxfase en start bij voorkeur op een maandag. Door te starten op een maandag zal de eerste detoxdag een zaterdag zijn. 

Voorbereidingsfase 

Wat gebeurt er in deze fase?
De fysieke en mentale voorbereiding gebeurt 5 dagen voor de detoxfase en start bij voorkeur op een maandag. Door te starten op een maandag zal de eerste detoxdag een zaterdag zijn. 
Het is fijn om die dag wat meer tijd te hebben. Er zijn twee goede redenen om de kuur met een voorbereidingsperiode te beginnen. Ten eerste zullen de supplementen o.a. voor een goede darmdoorvoer zorgen en oude ontlasting losweken. 
Ten tweede, zal je het lichaam langzaam laten wennen aan meerdere dagen zonder vast voedsel indien je gaat sapvasten tijdens de twee tot zeven dagen detoxfase.

Algemeen voedingsadvies
In deze 5 dagen ga je de normale voeding langzaam afbouwen. Je doet dat op je eigen nivo. Daarbij houdt je wel rekening met je doelstellingen. 

Doe datgene waar jij je goed bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld hetzelfde blijven eten, maar dan minder. Hongergevoel kun je beantwoorden met een stuk fruit. Bij het samenstellen van je maaltijden ga je uit van groente en fruit en de rest is slechts in mindere mate aanwezig (aardappelen, vlees of vis).

Als ontbijt begin je met een Darmmanagement shake gemaakt met water of fruitsap. En in de ochtend eet je alleen maar fruit. Zorg ervoor dat je dit in voldoende mate aanwezig hebt. 
Zie boodschappenlijstje.

Neem voor de lunch een salade. Leer salades ook zelf klaar te maken. Je kunt er echt oneindig mee variëren. 
Het avondeten baseer je op groente, dat betekend je bedenkt eerst welke groente je wil gaan eten. Daarna bedenk je pas wat daar bij komt van aardappelen, rijst en daarna vlees of vis. 
Deze volgorde is belangrijk want de combinatie van je voeding dient ook op deze volgorde in hoeveelheid aanwezig te zijn.

Je maaltijden bestaan dus bij voorkeur uit de grootste hoeveelheid rauwe of verwerkte groentes, daarnaast een mindere hoeveelheid aardappelen, rijst, pasta, en daarnaast een nog kleinere hoeveelheid vlees of vis. De laatste twee dagen van de voorbereidingsfase eet je helemaal geen vlees of vis meer. 

De supplementen geven je reeds een voller gevoel en je zult zien dat het hongergevoel reuze meevalt. Je mag zelf de mate van voorbereiding bepalen. Je mag de portiegrootte naar je eigen persoonlijke behoefte aanpassen en je mag ook je voedselkeuze zelf bepalen. (zie ook tabel)

Volg eventueel het voorbeelddieet op de volgende pagina, indien dit past bij je doelstellingen.
Je zult zien dat de combinatie van het zetten van doelstellingen gecombineerd met de vrije keuze van voeding jezelf zal stimuleren om na te denken over je voeding en dat je bewuster de juiste keuzes gaat maken.

Hoe beter de voorbereiding vóór het sapvasten is geweest, hoe milder de kuur verloopt. Iemand die op kuurnivo 1 wil beginnen in de detoxfase zal er goed aan doen om naar dit kuurnivo toe te werken in de voorbereidingsfase.

Dit betekend dus kort gezegd, geleidelijk afbouwen van de normale voeding. 
Maar ook je gewaarwording van wat er zich binnen in je afspeelde zal zeker helderder zijn geworden. Het is zeer belangrijk om gedurende deze fase op z’n minst 8 glazen sap, water, thee per dag te drinken, liefst meer. 

Voldoende vloeistof bepaald mede het succes van deze kuur.
Neem verder alle supplementen zoals aangegeven in het kuurprogramma en lees voor het gebruik van elk supplement het label op de verpakking. 

Voorbeeld dieet en voeding
Dit is een basis dieet welke gebruikt kan worden als richtlijn bij de voorbereiding op de Detoxfase nivo 1. Laat dit dieet niet beperkend zijn op je creativiteit met voeding. Naast het basisdieet mag je ook andere producten eten. Ga in ieder geval naar het weekend toe steeds minder eten en probeer vlees de laatste twee dagen weg te laten.

Elke Ochtend
Fruit ontbijt: Bijvoorbeeld: Fruitsap, rijp fruit, fruit met yoghurt, fruit met muesli 
thee zonder suiker of melk

Elke Middag
2 beschuiten of geroosterd brood met beleg naar keuze. 1 beker yoghurt, groene salade

Tussendoortjes 
Alle soorten groente en fruit of sappen. Bleekselderij, wortel, appels

Avondeten
Maandag: 1 tot 2 ons vis, zilvervliesrijst, verse groenten (rauw of gekookt en de zelfgemaakte soep
Dinsdag: 1 tot 2 ons vis, zilvervliesrijst, verse groenten (rauw of gekookt) en de zelfgemaakte soep
Woensdag: alle soorten verse groenten (rauw of gekookt) eventueel 1 aardappel en de zelfgemaakte soep
Donderdag: alle Soorten fruit en de zelfgemaakte soep zoveel als men wil
Vrijdag: Groente, fruit, in alle vormen. Rauw, wok, soep enz.

Recept: Verrassend lekkere Groentesoep
Ingredienten
6 uien3 groene paprika’s1 bos selderij1 witte kool3 tomaten4 wortelen of 2 winterpenen+ diverse andere groenten (optie)+ kruiden of smaakverrijkers (optie)
Was en snijd de groenten in stukken. Kook ze in flink water ongeveer 1 uur en breng de soep op smaak met rozemarijn, oregano, tijm, peper. 
Zout of een bouillonblokje is een optie.
Haal de soep eventueel door de blender of staafmixer.
Deze soep bevat heel weinig calorieën. Neem voor deze soep een grote pan, of halveer de hoeveelheid en maak het nog eens opnieuw. Je voelt je goed terwijl je zoveel kunt eten als je wilt. 

Boodschappenlijstje:
Sinaasappels, appels, grapefruit, kiwi, meloen, ananas, beschuit of geroosterd brood, beleg naar keuze, thee, yoghurt, 4 ons vis, zilvervliesrijst Kijk ook even bij de sapvast recepten. Waarschijnlijk wil je tijdens de voorbereidingsfase ook reeds een aantal van deze heerlijke sappen bereiden.

Voor de soep: 
6 uien
3 groene paprika’s
1 bos selderij
1 witte kool
3 tomaten
4 wortelen of 2 winterpenen
+ diverse andere groenten (optie)
+ kruiden (optie)


Hoeveel water heeft een mens dagelijks nodig? 

Hoeveel water we drinken, hangt af van een veelheid van omstandigheden, bv. - de aard en de intensiteit van het fysieke werk - de omgevingstemperatuur - de aard van de gebruikelijke voeding - de leeftijd - het geslacht - de grootte en het gewicht van de persoon.

Voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft, draagt ook bij aan het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam. Mensen nemen gemiddeld per dag via het voedsel 1 liter water op. De totale minimale hoeveelheid water die men dagelijks moet opnemen is 2,5 liter.

Wanneer men genoeg water drinkt en genoeg waterrijk voedsel eet, is dat makkelijk te halen. Het is meestal zo dat de hoeveelheid water die men drinkt bepaald wordt door onze gewoontes en niet door onze dorst. Wanneer je dorst hebt, wijst dat er doorgaans op dat je niet genoeg water hebt gedronken. Het is beter om iets te drinken voordat je daadwerkelijk dorst krijgt. 

Waarom moeten we meer water drinken?
Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid. Water is een universeel oplosmiddel en transportmedium en vormt daarom de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam. Water is vooral belangrijk voor het spijsverteringstelsel, omdat het bijdraagt aan de constante bevoorrading en export van producten en substanties. Het transport van voedingsstoffen kan alleen plaatsvinden door middel van een oplosmiddel. Water is het belangrijkste transportmedium van voedingsstoffen. Water zorgt ook voor de warmteregulatie in ons lichaam. Mensen kunnen 30 tot 40 dagen zonder voedsel, maar hooguit 3 dagen zonder water. Dit bewijst wel hoe belangrijk water voor mensen is.

Spoel de nieren
De nieren kunnen niet naar behoren functioneren zonder voldoende water. Wanneer nieren niet goed functioneren, worden vele schadelijke stoffen in de lever opgeslagen. De functie van de lever is ook om opgeslagen vetten om te zetten in bruikbare energie. Indien de lever een deel van het werk van de nieren moet overnemen, werkt deze niet op 100% capaciteit, zodat opgeslagen vetten opgeslagen blijven en dus een oorzaak van te dik worden .

Als je te weinig water drinkt
We drinken gewoon te weinig water, hoe vaak we ook gehoord hebben hoe belangrijk het is om wel genoeg te drinken. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75 procent uit water. Als we dit percentage ook maar met 2 procent naar beneden zouden brengen, zouden we uitdrogen.

Als we te weinig water drinken kunnen we één of meerdere kwalen verwachten:
* Vermoeidheid 
* Trage stofwisseling
* Slechte bloedcirculatie 
* Slechte weerstand
* Infectie aan de urinewegen 
* Opeenhoping van gifstoffen 
* Hoge bloeddruk 
* Trage denkprocessen
* Hoofdpijn, Stress, Pijnlijke gewrichten,
*Gewichtstoename, Rugpijn 
* Maag- en darmstoornissen
* Infecties aan de urinewegen 

Deze kwalen worden allemaal veroorzaakt door uitdroging. Als je een van deze symptomen bij jezelf herkent of misschien wel meerdere, dan volstaat het om dagelijks voldoende water te drinken. Zorg er altijd voor dat je water bij je draagt. Vul het flesje onder de kraan bij.

Lichamelijke voorbereiding - Alle beweging is goed
Aerobe oefeningen, fietsen, wandelen, joggen..., maar ook zachte sporten en bewegingsleer zoals yoga, Pilates en tai-chi zijn ideaal om het lichaam te helpen ontgiften. 
Door de fysieke inspanningen adem je automatisch wat dieper in en kunt zo meer zuurstof ‘tanken’. Meer zuurstof in je bloed helpt je veel sneller te ontgiften wat maakt dat je je sneller stukken beter gaat voelen, je sneller van hoofdpijn of misselijkheid vanaf bent en je sneller gaat genieten van de vruchten van de kuur. En regelmatig bewegen doet nog meer: Sporten stimuleert namelijk vetverbranding als bron van energie. Daar toxines zich opslaan in ons vetweefsel, komen deze dan zo ook gemakkelijker vrij. Het zweten tijdens de inspanning verwijdert gelijk de losgekomen afvalstoffen.
Met sporten krijg je tevens een goede en uitgebalanceerde beweging van het lichaam. Het verbetert de coördinatie en brengt zo lichaam en geest bijeen.
Evenwel is nu niet het moment om topprestaties neer te zetten. Een rustig tempo en matige krachtinspanning zijn nu de boodschap. Denk eraan, verhoog je vloeistof inname proportioneel ter compensatie van het vochtverlies door zweet.

Geestelijke voorbereiding - Bezinning door beweging; 
Al dan niet gecombineerd met een Powerdetox kuur kan beweging dienen bij de behandeling van stress gebonden aandoeningen, zoals de aanzet van depressie, sombere gedachten, lusteloosheid...
Het is wetenschappelijk bewezen dat er zelfs al tijdens een gewoon wandelritme endorfines in de hersenen vrijkomen. Het zijn net die endorfines die zorgen voor een goede stemming en ontspannen gevoel. Als je kunt, sport je best in een natuurlijke omgeving, wat een bijkomende positieve invloed heeft op ons. 
De diepe bezinning die men automatisch krijgt bij beweging en vasten was ook de motivatie voor vele pelgrims- en bedevaartstochten.

© Copyright 2018 Powerdetox b.v. - All Rights Reserved